SVALBARDBIRDS.COM
  • Home
  • Hjem
  • Bird observations
    • Recent photos
  • Species
    • Regular breeding birds >
      • Brent Goose
      • Barnacle Goose
      • Pink-footed Goose
      • King Eider
      • Common Eider
      • Long-tailed Duck
      • Svalbard Rock Ptarmigan
      • Ringed Plover
      • Ruddy Turnstone
      • Dunlin
      • Purple Sandpiper
      • Grey Phalarope
      • Black-legged Kittiwake
      • Ivory Gull
      • Great Black-backed Gull
      • Glaucous Gull
      • Arctic Tern
      • Great Skua
      • Arctic Skua
      • Little Auk
      • Brünnich's Guillemot
      • Common Guillemot
      • Razorbill
      • Black Guillemot
      • Atlantic Puffin
      • Red-throated Diver
      • Northern Fulmar
      • Snow Bunting
    • Scarce breeding birds >
      • Northern Pintail
      • Common Teal
      • Common Scoter
      • European Golden Plover
      • Red Knot
      • Sanderling
      • Red-necked Phalarope
      • Sabine's Gull
      • Common Gull
      • European Herring Gull
      • Lesser Black-backed Gull
      • Long-tailed Skua
      • Great Northern Diver
      • Northern Gannet
      • Redwing
      • Northern Wheatear
      • Meadow Pipit
      • Lapland Bunting
      • Little Stint
    • Annual non-breeders >
      • Canada Goose
      • Cackling Goose
      • Snow Goose
      • Greylag Goose
      • Bean Goose
      • Greater White-fronted Goose
      • Whooper Swan
      • Eurasian Wigeon
      • Mallard
      • Tufted Duck
      • Steller's Eider
      • Common Goldeneye
      • Red-breasted Merganser
      • Eurasian Oystercatcher
      • Whimbrel
      • Pectoral Sandpiper
      • Common Snipe
      • Common Redshank
      • Black-headed Gull
      • Ross's Gull
      • Iceland Gull
      • Pomarine Skua
      • Snowy Owl
      • Gyrfalcon
      • Bohemian Waxwing
      • Barn Swallow
      • Song Trush
      • Common Blackbird
      • Fieldfare
      • White Wagtail
      • Common Redpoll
      • Arctic Redpoll
  • About
  • Contact
  • Fugleobservasjoner
    • Siste bilder
  • Arter
    • Vanlige hekkefugler >
      • Ringgås
      • Hvitkinngås
      • Kortnebbgås
      • Praktærfugl
      • Ærfugl
      • Havelle
      • Svalbardrype
      • Sandlo
      • Steinvender
      • Myrsnipe
      • Fjæreplytt
      • Polarsvømmesnipe
      • Krykkje
      • Ismåke
      • Svartbak
      • Polarmåke
      • Rødnebbterne
      • Storjo
      • Tyvjo
      • Alkekonge
      • Polarlomvi
      • Lomvi
      • Alke
      • Teist
      • Lunde
      • Smålom
      • Havhest
      • Snøspurv
    • Fåtallige hekkefugler >
      • Stjertand
      • Krikkand
      • Svartand
      • Heilo
      • Polarsnipe
      • Sandløper
      • Svømmesnipe
      • Sabinemåke
      • Fiskemåke
      • Gråmåke
      • Sildemåke
      • Fjelljo
      • Islom
      • Havsule
      • Rødvingetrost
      • Steinskvett
      • Heipiplerke
      • Lappspurv
      • Dvergsnipe
    • Årlige ikke-hekkende >
      • Kanadagås
      • Polargås
      • Snøgås
      • Grågås
      • Sædgås
      • Tundragås
      • Sangsvane
      • Brunnakke
      • Stokkand
      • Toppand
      • Stellerand
      • Kvinand
      • Siland
      • Tjeld
      • Småspove
      • Alaskasnipe
      • Enkeltbekkasin
      • Rødstilk
      • Hettemåke
      • Rosenmåke
      • Grønlandsmåke
      • Polarjo
      • Snøugle
      • Jaktfalk
      • Sidensvans
      • Låvesvale
      • Måltrost
      • Svarttrost
      • Gråtrost
      • Linerle
      • Gråsisik
      • Polarsisik
  • Om
  • Kontakt
Picture
Gallery
Picture
Records through the year
Picture
Distribution
Sabine's Gull Xema sabini
Occurs extremely sparsely around the whole island group, but is somewhat more common on the north and east sides. Usually seen singly and often together with foraging Arctic Terns and Kittiwakes, and often by the edge of glaciers. The species seems to be gradually becoming more common and is frequently being seen at new sites. Breeding has been proved at only a handful of localities, but probably about 50 pairs breed.     

Features: Ca. 30 cm, 150-215 gram. ♂=♀. A small slim and elegant gull which in flight can resemble a tern. Easily recognizable by the dark hood and distinctive wing pattern. The young can be confused with the young of other small gulls, for example of Kittiwake. Has a distinctive hoarse, grating scream that can remind one of a tern. The warning call is a repeated «krii-kriii» that can resemble the warning call of a Black-headed Gull.

​Breeding: Normally nests next to Arctic Tern colonies and warns clearly if one disturbs them at the nest site. Lays two or three eggs in a hollow on the ground, lined with a little dry grass and plant remains. The eggs are clearly larger than those of terns. 

Recent observations
Picture
Picture
Picture
  • Home
  • Hjem
  • Bird observations
    • Recent photos
  • Species
    • Regular breeding birds >
      • Brent Goose
      • Barnacle Goose
      • Pink-footed Goose
      • King Eider
      • Common Eider
      • Long-tailed Duck
      • Svalbard Rock Ptarmigan
      • Ringed Plover
      • Ruddy Turnstone
      • Dunlin
      • Purple Sandpiper
      • Grey Phalarope
      • Black-legged Kittiwake
      • Ivory Gull
      • Great Black-backed Gull
      • Glaucous Gull
      • Arctic Tern
      • Great Skua
      • Arctic Skua
      • Little Auk
      • Brünnich's Guillemot
      • Common Guillemot
      • Razorbill
      • Black Guillemot
      • Atlantic Puffin
      • Red-throated Diver
      • Northern Fulmar
      • Snow Bunting
    • Scarce breeding birds >
      • Northern Pintail
      • Common Teal
      • Common Scoter
      • European Golden Plover
      • Red Knot
      • Sanderling
      • Red-necked Phalarope
      • Sabine's Gull
      • Common Gull
      • European Herring Gull
      • Lesser Black-backed Gull
      • Long-tailed Skua
      • Great Northern Diver
      • Northern Gannet
      • Redwing
      • Northern Wheatear
      • Meadow Pipit
      • Lapland Bunting
      • Little Stint
    • Annual non-breeders >
      • Canada Goose
      • Cackling Goose
      • Snow Goose
      • Greylag Goose
      • Bean Goose
      • Greater White-fronted Goose
      • Whooper Swan
      • Eurasian Wigeon
      • Mallard
      • Tufted Duck
      • Steller's Eider
      • Common Goldeneye
      • Red-breasted Merganser
      • Eurasian Oystercatcher
      • Whimbrel
      • Pectoral Sandpiper
      • Common Snipe
      • Common Redshank
      • Black-headed Gull
      • Ross's Gull
      • Iceland Gull
      • Pomarine Skua
      • Snowy Owl
      • Gyrfalcon
      • Bohemian Waxwing
      • Barn Swallow
      • Song Trush
      • Common Blackbird
      • Fieldfare
      • White Wagtail
      • Common Redpoll
      • Arctic Redpoll
  • About
  • Contact
  • Fugleobservasjoner
    • Siste bilder
  • Arter
    • Vanlige hekkefugler >
      • Ringgås
      • Hvitkinngås
      • Kortnebbgås
      • Praktærfugl
      • Ærfugl
      • Havelle
      • Svalbardrype
      • Sandlo
      • Steinvender
      • Myrsnipe
      • Fjæreplytt
      • Polarsvømmesnipe
      • Krykkje
      • Ismåke
      • Svartbak
      • Polarmåke
      • Rødnebbterne
      • Storjo
      • Tyvjo
      • Alkekonge
      • Polarlomvi
      • Lomvi
      • Alke
      • Teist
      • Lunde
      • Smålom
      • Havhest
      • Snøspurv
    • Fåtallige hekkefugler >
      • Stjertand
      • Krikkand
      • Svartand
      • Heilo
      • Polarsnipe
      • Sandløper
      • Svømmesnipe
      • Sabinemåke
      • Fiskemåke
      • Gråmåke
      • Sildemåke
      • Fjelljo
      • Islom
      • Havsule
      • Rødvingetrost
      • Steinskvett
      • Heipiplerke
      • Lappspurv
      • Dvergsnipe
    • Årlige ikke-hekkende >
      • Kanadagås
      • Polargås
      • Snøgås
      • Grågås
      • Sædgås
      • Tundragås
      • Sangsvane
      • Brunnakke
      • Stokkand
      • Toppand
      • Stellerand
      • Kvinand
      • Siland
      • Tjeld
      • Småspove
      • Alaskasnipe
      • Enkeltbekkasin
      • Rødstilk
      • Hettemåke
      • Rosenmåke
      • Grønlandsmåke
      • Polarjo
      • Snøugle
      • Jaktfalk
      • Sidensvans
      • Låvesvale
      • Måltrost
      • Svarttrost
      • Gråtrost
      • Linerle
      • Gråsisik
      • Polarsisik
  • Om
  • Kontakt